7 grunner til å skaffe seg kredittkort

Det er svært mange som vurderer å skaffe seg et kredittkort, men hva i all verden skal man egentlig med et slikt kort? Har man egentlig bruk for det? Hvilke fordeler har man ved å skaffe seg et kredittkort? Vi ser nærmere på disse spørsmålene og gir deg en oversiktlig liste som på enkelt vis gir deg fordelene med kredittkort.

1. Pengereserve
Å ha et kredittkort kan være nyttig hvis du plutselig får en stor og uforutsett utgift og ikke har en annen pengereserve i bakhånd. Du kan da bruke kredittkortet ditt til å betale denne ekstra kostnaden, og betaler du tilbake kreditten før den rentefrie perioden er over, er lånet gratis – hvis vi ser bort fra eventuelle faste avgifter på kortet. De fleste kredittkort har en rentefri periode på mellom 45-50 dager, og betaler man tilbake det man har brukt på kortet før denne perioden er over, får man ingen rentekostnader.

2. Forsikring
Det mange ikke er klar over er at flere kredittkort har inkluderte reiseforsikringer. Det betyr at om du betaler mer en 50% av reisens kostnader med kredittkortet så har du en automatisk reiseforsikring, og behøver derfor ikke å kontakte ditt private forsikringsselskap. Flere kort har også inkluderte avbestillingsforsikringer, noe som kan være kjekt å ha hvis noe spesielt skulle dukke opp, som f.eks. sykdom eller annet. Når ferien er betalt med kredittkortet er det enkelt og greit bare å betale inn beløpet du har brukt før den rentefrie perioden er utgått. Dette er det viktig at du husker på, ellers kan ferien fort bli svært dyr!

3. Cashback
Mange kredittkort tilbyr ulike bonusordninger, som for eksempel cashback, som kan være gunstige hvis du vet å utnytte dem skikkelig. Cashback betyr, for å si det enkelt, at du får en viss prosent tilbake på kjøp du gjør med kredittkortet. Denne satsen er som regel fra 1-5%. Et eksempel på dette er kredittkortet 365 Privat som tilbyr 3,65% cashback på skobutikker, klesbutikker og bensinstasjoner som er tilknyttet Mastercard-systemet. Du handler og betaler i butikken, og 365 Privat gir deg 3,65% tilbake. Skal man tjene noe på dette er det imidlertid viktig at man betaler tilbake kjøpene før den rentefrie perioden er over.

4. Bensinbonus
Vi bor i et langstrakt land hvor kollektivtilbudet ikke er av de beste, og derfor benytter svært mange seg av bil når de skal komme seg til og fra jobb, eller til butikken. Flere av kredittkortene man kan skaffe seg er såkalte ‘bensinkort’, og bensinkortene har den fordelen at de gir gode rabatter på drivstoff. For å få rabatten, som gjerne oppgis i en viss prosent pr. liter eller et bestemt beløp pr. liter, så må man enkelt og greit betale drivstoffet man kjøper med det kredittkortet man bruker. Rabattene godskrives da din kredittkonto, og disse kan du ta ut i kontanter eller bruke på tilbud fra utsteder av kortet. Som alltid er det viktig at du betaler regningen på kredittkortet før den rentefrie perioden er over, ellers vil bensinen ende opp med å bli dyrere!

5. Sikkerhet
Å betale med kredittkort gjør det enklere å unngå tap hvis du blir svindlet. Hvis ditt debet-kort blir utsatt for svindel, er pengene borte umiddelbart, noe som kan skape store problemer for deg i forbindelse med betaling av regninger osv. Det kan også ta noe tid før disse transaksjonene reverseres og pengene er tilbake på kontoen din. Hvis det på den andre siden er kredittkortet ditt som blir utsatt for svindel, så blir du ikke fri for penger. Du melder da i fra til kredittkortselskapet om svindelen, og betaler ikke disse transaksjonene. Husk å ta vare på kvitteringer som du kan kontrollere mot fakturaen du mottar fra kredittkortselskapet. I mellomtiden får kredittkort-selskapet ta seg av kostnadene og etterforskning, og du vil etter all sannsynlighet slippe å betale. Å bruke kredittkort kan være veldig smart hvis du reiser i utlandet, ettersom sikkerheten ikke nødvendigvis er så stor på bankterminalene der. Her kan du lese mer om kredittkort til reiser og ferier.

6. Universal aksept
I utlandet kan det være vanskelig å få betalt med ditt debet-kort, selv om det er bilde av en kjent banklogo på kortet. Bruker du et kredittkort unngår du problemer når du skal betale, og vi vet alle at det er kjedelig å skulle gjøre opp for seg og se kortet bli avvist. Det kan også være vanskelig å få tak i leiebil eller betale for hotellrom i utlandet ved å bruke debetkort, ettersom hotellene/bilutleiere gjerne vil ha en sikkerhet hvis det oppstår skader på rom/bil.

6. Rentefritt lån
Vi har i flere av punktene over snakket om den rentefrie perioden på 40-50 dager, og dette er egentlig et viktig punkt. Med et kredittkort får du akkurat dèt – et rentefritt lån hvis du betaler tilbake det utestående innen 40-50 dager.

7. Oversiktlig
Hvis man har et strukturert forhold til økonomi kan man på en enkel måte holde orden på utgiftene hvis man bruker kredittkortet ansvarlig. Detaljerte kontoutskrifter sørger for at du enkelt finner ut hvor pengene dine er brukt.

Da har du fått noen av de viktigste grunnene til hvorfor du bør skaffe deg et kredittkort. Mange forbinder kredittkort med noe risikabelt og til og med skummelt, men hvis man har sunn økonomisk sans, kan kredittkort være veldig gunstig. Hvis du på den andre siden har et ustrukturert forhold til økonomi bør du nok tenke deg om to ganger før du skaffer deg et kort. Her på Kredittkortguide.no kan du lese om de forskjellige kredittkortene og sammenligne dem. Husk at alle kortene har hver sin sterke side, og det er derfor viktig at du tenker over hva ditt behov er. I artikkelen Slik sammenligner du kredittkort får du gode tips til nettopp dette.