Betalingskortets historie

Alle produkter har hatt sin spede begynnelse, og dette gjelder selvsagt også for betalingskortet. Å bruke kort som betalingsmiddel er ingen ny idé, for de som måtte tro det, men mange vil nok heve på øyenbrynene når de får høre at ideen kortbetalingen stammer fra 1887!

I boken ‘Looking Backward’ fra 1887 beskrev nemlig forfatteren Edward Bellamy en idé om å bruke et kort som betalingsmiddel, og tiden romanen utspilte seg i var år 2000. Kanskje var han mer forutseende enn han visste?

Historien om kortet som betalingsform
Historien om Bellamy og hans forutanelser er nok ikke mer enn en morsom kuriosa, og selve bankkortet og dets utvikling startet på 40-tallet. I løpet av årene som har gått siden den gang har kredittkort, debetkort og forhåndsbetalte kort dukket opp som et resultat av den rivende utviklingen som har vært i den globale økonomien. Den økte evnen til å gjennomføre handel i verdensomspennende skala har ført til økonomisk vekst i praktisk talt hver eneste avkrok av verden. Hvis vi går tilbake til 2004 så utgjorde kortransaksjonene dette året 12 billioner dollar!

Det første kortet kom i 1946
I 1946 introduserte bankmannen John Biggins det første bankkortet, som bar det passende navnet ‘Charge-It’ i sitt nabolag i Brooklyn. Bruken av kortet var lagt opp slik at når en kunde handlet hos en lokal kjøpmann ble kravet videreformidlet til Biggins bank i form av en kvittering. Banken betalte deretter kjøpmannen, samtidig som de krevde inn betaling fra kunden som hadde brukt kortet. En enkel transaksjon ettersom alle brukerne av Charge-kortet også hadde kontoer i Biggins bank, Flatbush National Bank of Brooklyn.

Det første kredittkortet
I 1951 kom Franklin National Bank i USA ut med det første kredittkortet. Dette kunne brukes kun av bankens kunder, og i løpet av de neste ti årene kom det flere linknende kredittkort som tilhørte spesielle banker i hver storby i USA. I 1955 ga Diners Club sine 200.000 kunder muligheten til å bruke kortet til kjøp i butikker i et ti-talls land. Inntil da hadde kortet bare kunne brukes til å betale for måltider på fancy restauranter i New York siden 1950. I 1958 kom American Express med sitt første kredittkort, og Bank of America kom med sitt BankAmericard, idag bedre kjent som Visa, i slutten av 1958.

Kredittkortene var opprinnelig tiltenkt omreisende forretningsmenn for å hjelpe dem mens de var på farten. Tidlig i 60-årene begynte bankinstitusjonene å tilby kredittkort som en gjenstand som skulle spare kundene for tid, fremfor en kreditt. American Express og MasterCard ble raskt meget populære.

Norsk historie
I Norge var det første kredittkortet som ble tilbudt American Express og kom ut i starten av 1970-tallet. Visa kom ikke på banen før i 1977, men etter noen få år så var det over 500.000 Visa kreditt- og debetkort i omløp. En liten morsomhet fra den tiden er at det sies at Visa Norge da mente at det norske markedet var mettet, og vel så det. I dag finner vi allikevel over 4,5 millioner Visa kort i Norge, hvorav de aller fleste er debetkort utstedt av banker i Norge. Når det kommer til kredittkort finnes det omtrent 2,4 millioner kort i sving.

Bankkortet var i Norge fra starten av ment som et standardisert identitetsbevis man fikk i norske banker etter at utbetaling av lønn ble omlagt fra kontantubetaling til lønnskonto med sjekk. Dette skjedde på slutten av 1960-tallet og fikk en rivende utvikling da en avtale om lønnskonto og gratis sjekkbruk ble innlemmet i hovedavtalen mellom LO og NAF i 1969. På slutten av 70-tallet fikk bankkortene en magnetstripe slik at elektroniske transaksjoner også ble gjennomførbart, og vi kunne derfor begynne å stille oss i kø i minibanken. På 80-tallet fikk vi en eksplosjon av minibanker og bankkortet med sin magnetstripe og PIN-kode overtok i stor grad for sjekkbruken i butikkene og uttak av kontanter over skranke i banken.

Enorm bruk av kort i Norge
Norske innbyggere er blant de ivrigste i klassen når det kommer til bruk av kort som betalingsmiddel, og vi har faktisk 1,8 kort pr. innbygger her på berget. Faktisk betales 43% av alle pengene nordmenn bruker i dag med et Visa-kort, noe som sender oss helt opp i Europa-toppen når det gjelder kortbruk.

Les mer om kredittkort her!