Bruk kredittkortet i ferien

I juli 2013 kom det frem i en reportasje på TV2 Norge at kun 1 av 5 nordmenn bruker kredittkort når de drar på ferie, og eksperter mener at dette rett og slett ikke er spesielt smart.

Det er større sjanse å bli utsatt for en kortsvindel når du er på utenlandsferie, men du står mye tryggere hvis du i større grad bruker et kredittkort til å betale med.

Faktisk er det så mange som over 800.000 nordmenn som i år legger turen til utlandet og svært mange av dem bruker kontanter og debetkort på disse reisene, men et kredittkort er altså langt på vei å foretrekke.

http://www.dreamstime.com/-image29081459

Godt beskyttet med kredittkort

Kristina Picard, som er forbrukerøkonom i Storebrand, fortalte til TV2 at man ved å bruke et kredittkort var godt beskyttet når man var på ferietur. Spesielt gjelder dette de kredittkortene som har reiseforsikring inkludert. Den kanskje aller viktigste årsaken til å bruke kredittkort når du er på ferie er at du er adskillig mye bedre stilt hvis du blir utsatt for kortsvindel. Blir du svindlet gjennom ditt vanlige debetkort vil pengene som stjeles trekkes direkte fra din bankkonto – slik er det ikke når det kommer til kredittkort.

Trekkes ikke fra din konto

Fordelen ved å bruke et kredittkort er som nevnt at pengene du bruker ikke trekkes fra din personlige bankkonto som ditt debetkort er knyttet opp mot. Når du bruker kredittkortet er det banken som har utstedt kortet som tar regningen, og de vil deretter sende deg en regning på bruken i etterkant.

Noe som også er viktig er at du tar vare på kvitteringer og har kontroll på kredittkortbruken din, slik at når du kommer hjem fra ferien har du derfor alle muligheter til å sette deg ned og gå gjennom fakturaen fra kredittkortselskapet og samkjøre med bruken du har hatt med kortet.

Anbefalte kort til ferieturen:

* Bank Norwegian

* Gebyrfri Visa

Disse to kredittkortene er to anvendelige kort som vi kan anbefale at du bruker til feriereisene dine. Spesielt bra med kortene fra Bank Norwegian og Gebyrfri Visa er det at begge har inkludert reiseforsikring, og du står derfor ekstra godt rustet hvis du i tillegg betaler ferien og evt. leiebil med kortet før du drar avgårde.

Utsteder har bevisbyrden

Hvis du oppdager at det har blitt trukket pengebeløp som du ikke kjenner til er fremgangsmåten helt klar: du kontakter kortutsteder og sier at dette er beløp som du ikke kjenner til, og at du ikke ønsker å betale det. Kortutsteder har bevisbyrden og det betyr at det er de som er nødt til å bevise at det faktisk er du som har brukt beløpet, og en eventuell tvist mellom en butikk og kredittyter vil du da slippe å bli en del av.

…men du har et ansvar!

Selv om kredittyter har bevisbyrden har du som forbruker et stort ansvar når det kommer til bruken av kredittkort, og hvis det er slik at ditt kredittkort har blitt stjålet og pin-koden din blir benyttet til å tappe det, kan du måtte betale en egenandel. Likeledes gjelder det for andre plikter du har overfor kredittyter: du skal bruke kortet på en slik måte at sikkerhetsanordningene ikke blir avslørt, og du skal bestandig sperre kortet når/hvis du oppdager at det er stjålet, mistet eller du mistenker misbruk.

Kredittkort Reise

Magnetstripen er verst

Land hvor magnetstripen fortsatt i utstrakt grad blir brukt er verstingene på svindellisten, og faktisk er det registrert en økning på svindelforsøk i populære ferieland som Spania og Tyskland – land som nordmenn tradisjonelt reiser mye til. Man skal derfor utvise stor forsiktighet ved å bruke betalingsterminaler som kun tilbyr bruk av magnetstripen.

Bare 20% bruker kredittkort

Trass i svindelfarene som finnes når man drar på ferie så er det som sagt bare 20% av ferierende nordmenn som velger å bruke kredittkortet når de reiser – i følge en undersøkelse fra Norstat bestilt av Storebrand. Disse tallene er betenkelig ettersom man har stor kunnskap om faren for svindel i utlandet, og dette må kanskje nordmenns naivitet ta noe av skylden for.

Pricard anbefaler ikke bare at man skal bruke kredittkortet på selve ferien, men også når man bestiller reisen og eventuell leiebil på nett i forkant. Eksemplene på nordmenn som føler seg lurt av leiebilselskapene er økende, og å bestille med kredittkort vil derfor øke sikkerheten.

Reis gjerne med to kort

Faren for å bli utsatt for tyveri i bestandig tilstede, og kanskje spesielt når man er ute på reiser og befinner seg i områder hvor det er samlinger med mennesker – f.eks. på flyplasser. Det er derfor smart at man har med seg to kredittkort – oppbevart separat – slik at man har ett i reserve hvis det ene skulle bli stjålet.

Hvis du absolutt ønsker å ta ut penger slik at du har kontanter, kan et vanlig debetkort være greit å bruke i en minibank, ettersom uttak med kredittkort er noe dyrere.

Oppsummering

Oppsummeringen kan gjøres veldig enkel: du reiser tryggere på ferie hvis du bruker ditt kredittkort i stedet for ditt vanlige debetkort. Så enkelt er det med den saken, og det er flere grunner til det. Den viktigste grunnen er at du ved et svindelforsøk over kredittkortet ikke får pengene trukket direkte fra din personlinge konto, og at det derfor er utsteder som har bevisbyrden på sin side.

Du får også muligheten til å nærmest ha en egen ferieøkonomi hvis du bruker kredittkortet på turen. Hverdagsøkonomien og ferieøkonomien blir derfor to forskjellige regnskap, men husk at du skal dekke inn dine utlegg for ferieturen før den rentefrie perioden er over!

En god ferie ønskes!