Kredittkort er ok!

Vi hører skremselspropaganda fra alle kanter når det blir snakk om kredittkort, men én ting skal være sagt: det er ikke farlig å eie og bruke et kredittkort!

Det skrives mangt og mye om både kredittkort og forbrukslån, og det er som regel skrekkhistoriene som kommer frem i lyset. En ting er det allikevel mange som er enige om, og det er at det er fullt mulig å både eie og bruke et kredittkort uten at det er verken uansvarlig eller spesielt skummelt.

Kontroll
Som du kan se er det faktisk greit å eie og bruke et kredittkort hvis man ønsker det, og det behøver slett ikke være risikabelt for verken det ene eller det andre – men én ting vil de fleste enes om i så henseende: å ha kontroll er alfa og omega. Hva man legger i ‘å ha kontroll’ kan selvsagt være forskjellig, men noen felles knagger å henge begrepet på kan vi allikevel finne uten noen særlige vanskeligheter. Hovedpoenget med det å ha kontroll på bruken av kredittkort, er å ha tilstrekkelig med penger til å betale med når regningen kommer seilende ned i postkassen. Alle kredittkort har en rentefri periode, og denne kan være så lang som opptil 50 dager, og hvis man bruker et kredittkort kan man dermed ha et rentefritt lån en periode. Når forfallet på regningen er passert begynner imidlertid rentene å røre på seg. Det heteste tipset fra alle ekspertene er derfor: betal ned hele gjelden, og ikke bare minstebeløpet. Betaler man bare minstebeløpet vil rentene løpet og lånet dermed fort bli kostbart.

Tenk smart – gjør gode kjøp!

Et kredittkort kan være kjekt å ha av mange forskjellige grunner, og det er liten tvil om at folk bruker kredittkort forskjellig. Noen velger å bruke såkalt bensinkort, mens andre bruker kort for å opparbeide seg rabatter – mulighetene er i hvert fall mange.

Det som kan være smart når man eier et kredittkort er å benytte det til å gjøre gode kjøp til gunstige tidspunkt. Et godt råd og et tips i forhold til dette kan for eksempel være å bestille sommerferien man planlegger allerede i januar. Det som da er viktig er at man har forsikret seg om at man får tilstrekkelig med feriepenger til å betale ned kredittkortgjelden, eller at man får tilbake penger på skatten. På denne måten kan man bestille en ferie som er mye billigere enn hva den normalt ville blitt. Mange kredittkort gir dessuten en automatisk reiseforsikring hvis man betaler mer enn 50% av reisens kostnader med det. Dette kan du lese mer om her.

Kredittkort i krisesituasjon
Livet kan på mange måter være en utfordring selv om vi jo ønsker at det skal gå så knirkefritt som mulig. I visse faser i livet vil vi oppleve krisesituasjoner eller andre situasjoner hvor man rett og slett ikke har penger når man har behov for det. Slike situasjoner kan for eksempel være at noen i din nærmeste familie blir syk eller dør, og at du dermed må ut å reise på kort varsel. Kredittkortet kan da være en redning for deg hvis den finansielle situasjonen din akkurat der og da ikke gir rom for uforutsette utgifter.

Ha en nedbetalingsplan
Det som er viktig når du bruker ditt kredittkort er at du har en nedbetalingsplan klar etter at du har brukt det. Det må bestandig være målet å få betalt ned hele eller så mye av gjelden som mulig når den første regningen kommer. Hvis det kun er minstebeløpet som betales vil varene/tjenestene du har bruk kredittkortet til bli veldig dyre. Det er derfor fullt mulig å kjøpe julegaver med et kredittkort, så lenge du vet at du får betalt ned alt du har brukt når den første regningen kommer etter at den rentefrie perioden er over. Husk imidlertid på å ikke bruke kredittkortet til å shoppe over evne, og sett for all del av penger til regningen – forbruker du mer enn det du klarer å sette av vil du fort ende i en vond spiral.

Bevisst vs bevisstløs!
Oppsummeringsvis så ser vi at bruk av kredittkort handler om å være bevisst fremfor det motsatte, altså bevisstløs – for å sette det litt på spissen. Å være bevisst handler om å bruke ditt kredittkort fornuftig ettersom en annen form for bruk bare vil være til skade for deg selv og kanskje sette deg i en vanskelig situasjon. En bevisst bruk kan man si at kan være de nevnte eksemplene med kjøp av feriereiser når de er billige, når man har et akutt behov for penger og uforutsette utgifter har dukket opp, til å skaffe seg rabatter på drivstoff og varer med mer – rett og slett bruke kortet slik at man kan dra nytte av det.

En god tommelfingerregel kan derfor være at du kan bruke ditt kredittkort akkurat så mye du vil, men da er du nødt til å vite med deg selv at du kan betale tilbake gjelden når den første regningen kommer. Har du ingen slik plan eller trygghet i økonomien, vil det beste være at du lar være å bruke ditt kredittkort.