Unge mennesker legger seg til dyre kredittvaner

Stadig flere unge mennesker får problemer med sin personlige økonomi, og gjør en rekke feilvurderinger når det kommer til viktige økonomiske valg. Misligholdelse av betaling har i følge inkassobransjen og kredittopplysningsbyråene økt blant de yngste voksne i samfunnet – men hvorfor blir det slik?

Under høstseminaret til Kreditorforeningen høsten 2012 var forsker Ragnhild Brusdal, som jobber ved Statens institutt for forbruksforskning, tilstede, og hun hadde mye interessant å komme med da hun presenterte resultatene av en studie som så nærmere på unge voksne mellom 18 og 25 år og deres kredittkortvaner.

Felles for disse menneskene er det, i følge Brusdal, at de som oftest er i en fase hvor de er på tur til å etablere et eget og selvstendig liv, og dermed ikke har mor og fars trygge rammer og velfylte lommebøker i ryggen lenger. Det de imidlertid glemmer er at også mor og far har vært unge og at den livsstilen de fører i dag er et resultat av et langt liv med god økonomisk styring. Svært mange av oss vet at det å være ung og komme for seg selv betyr mange nye og ukjente utfordringer, og det vil nesten bestandig være vanskelig å beholde den samme livsstilen som man hadde da man bodde hjemme.

Matvaner og klesvaner er én ting, en annen ting er de dyre vanene som disse unge menneskene har lagt seg til. Men hva er egentlig dyre vaner? Dyre vaner handler om et forbruksmønster hvor vi tar oss råd til å bruke mye penger på produkter/tjenester som kanskje ikke umiddelbart kan oppfattes som nødvendig. Vi kan da tenke oss spa-behandlinger, dyre hudkremer, ferier og kostbare klær, bare for å nevne noe. Hvorfor er disse vanene blitt et problem for unge mennesker? Jo, fordi de unge vil reise på ferier med sine venner, og de vil gjøre det nå – uten spare til det! Løsningen i disse tilfellene blir derfor å ta opp forbrukslån eller kredittkortgjeld som et betalingsmiddel for denne luksusen, i følge Brusdal.

Resultatene av forskningen fra Statens institutt for forbruksforskning støttes av direktøren i Norges Kreditor-forbund, Eiving Follestad, som sier at dette er en utvikling han har merket seg i sitt daglige virke. Det som er det største problemet med dette, ifølge Follestad, er at disse vanene, eller konsekvensen av disse vanene, dras med inn i etableringsfasen hvor et nytt familieliv skal stiftes. Man kan selv forestille seg hvordan det vi være å stå i startgropen med en stor kredittgjeld i tillegg til barn, boliglån og huslån. Belastningen for en familie i en slik situasjon kan bli stor. Grunnen til at det har blitt slik mener Follestad kommer av et det har blitt for lett å handle på kreditt, samt at kjøpepresset på dyre merkevare som unge mennesker opplever er meget stort.

Som vi ser så handler dette om en manglende bevissthet om økonomi, samt at unge mennesker ikke er i stand til å gjøre fornuftige prioriteringer. Henning Hause, som er administrerende direktør i Kreditorforeningen Vest, sier han er bekymret over hvordan ting utvikler seg. Han sier rett ut at folk prioriterer feil når det kommer til bruk av penger, og at man heller bruker penger på dyre klær, elektronisk utstyr, vesker etc. fremfor å betale strømregningen. Dette er prioriteringen han refererer til som ‘merkelige’.

Det vi kan se som disse undersøkelsene viser er at de som akkurat har startet på voksenlivet er godt vant ungdom som lar seg friste av de mange fristelsene som finnes der ute. Hvis de ikke har penger til å kjøpe det de vil ha, velger de heller å kose seg på kreditt – og derifra er ikke veien spesielt lang til en deltakelse i Luksusfellen på TV! Totalt er det registrert godt over 230.000 mennesker med betalingsanmerkningen ved utgangen av første halvår 2012, og totalt er det gjennom norske inkassoforetak 65 milliarder kroner i krav til behandling på samme tid.

Noen tips fra Kredittkortguide.no

Når det gjelder både kredittkort og forbrukslån skal man bestandig være sikker på at man klarer å stå inne for de utgiftene slike lån innebærer. Husk at alt man låner skal betales tilbake! Kredittkort kan være fornuftig å bruke i mange tilfeller, men det er da viktig at man er klar over hvordan kortene fungerer. For eksempel er det ingen dum idé å bruke kredittkort til å betale ferier med ettersom man da i mange tilfeller får meget gode reiseforsikringer inkludert i kjøpet. Det kan også være fornuftig å bruke kredittkort når man handler på nettet hvis man skulle være uheldig å bli svindlet.

Det man imidlertid skal være klar over er at man bør betale kredittkortregningen før den rentefrie perioden er over, slik at man unngår unødvendig dyre renter. Skal man begynne å betale på en sydenferie med kredittkortrente kan det for bli til at man har betalt to ferier før man er ferdig nedbetalt! Sparer man opp de pengene man skal bruke på slike ting og betaler ned kredittkortgjelden med det samme, er det mange fordeler med å eie et kredittkort. Viktigst er det kanskje at man har en økonomisk buffer i bakhånd hvis man en måned får en stor uforutsett utgift – og da snakker vi ikke om et par sko!

Her kan du lese mer om kredittkort og hvordan finne det kortet som passer best for deg.

Kilde: BA.no