Hvordan velge kredittkort?

Å finne seg et kredittkort handler ikke bare om å ta det første og beste tilbudet du kommer over. Det er flere faktorer du bør ta hensyn til når du skal velge deg et kredittkort, og i denne artikkelen får du et innblikk i noen av de viktigste.

En av grunnene til at det finnes så mange kredittkort å velge mellom er at ikke alle kortene passer for absolutt alle. Hvis du betaler ned all utestående kreditt hver eneste måned har du behov for et annet kort enn om du akter å betaler ned over lengre tid. Hvis det er spesielle bonuser du er ute etter så kan det være et helt annet kort du må ordne deg – i det hele tatt – det er en del ting å tenke på før man finner det kortet som passer best!

Avgifter
Dette er den viktigste faktoren når du skal gå til anskaffelse av et kredittkort. Avgifter innebærer årsavgift, effektiv rente, purregebyr ved for sen betaling og fakturagebyr med mer – rett og slett alle de forskjellige avgiftene som hvert enkelt kort har og som kan ha en innvirkning på din bruk av kortet.

Hvis du planlegger å betale ned all utestående saldo hver måned, noe vi selvsagt anbefaler, kan det være greit å finne et kort som har lave avgifter. Et godt trekk kan da for eksempel være å se etter et kredittkort uten årsavgift.

Hvis du forventer å betale ned utestående saldo avdragsvis over en lengre periode er det viktig å finne et kort som har en lav effektiv rente utover den rentefrie perioden. Her vil det være store forskjeller mellom de forskjellige kredittkortene, men som tidligere nevnt har hvert kredittkort både sine styrker og svakheter.

Hold kontrollen på alle utgifter som er knyttet til bruken av kortet, og hvilke omstendigheter som gjør at de trer i kraft.

Brukersteder
Enkelte kredittkort kan brukes på flere steder enn andre, og dette er selvsagt noe å tenke på hvis man skal bruke kredittkortet veldig aktivt. Dette er egentlig ikke et veldig stort problem i Norge ettersom de aller fleste kredittkortene er knyttet til Visa eller MasterCard. Dette gjør at man kan bruke kortet man velger på så nær sagt enhver terminal/brukersted som godtar kredittkort – også i utlandet. Vær imidlertid observant på avgifter i forhold til bruk av kredittkort i utlandet – les mer om dette i vår artikkel om Det beste kredittkortet for reiser.

Goder
Mange kredittkort har forskjellige typer goder knyttet til bruken av kortet. Dette kan være rabatter på utvalgte butikker, bensinrabatt, samling av flypoeng, gratis reiseforsikring og mange flere. Noen kredittkort har spesialisert seg på slike bonusprogram, og hvilket kort man velger kommer egentlig bare an på hvilke goder man foretrekker eller har behov for. Mange velger kort ene og alene etter hvilke rabatter de gir og bruker kortene aktivt på denne måten. Et godt eksempel på dette kan være de nevnte bensinkortene hvor man kan spare flere tusenlapper i året hvis man bruker kortet riktig. Prøv å beregne hvor mye du kan spare på å velge det ene kortet fremfor det andre.

Kredittgrense
Kredittgrensen henspeiler til det maksimale beløpet du kan belaste ditt kredittkort. Generelt sett kan man ie at jo høyere kredittgrensen er, jo bedre er det – så lenge man klarer å betale ned det man har lånt. Hvis du ikke er en disiplinert betaler, eller har en privatøkonomi som ikke tillater en slik bruk, kan høye kredittgrenser være skumle, ettersom man lett kan komme inn i en nedadgående spiral det kan være vanskelig å snu.

Å finne et kredittkort er som regel ikke vanskelig, og vi blir utsatt for slike tilbud nesten daglig. Det reklameres tungt både i aviser, på tv, på nettet og i innboksen på e-posten og det er derfor lett å hoppe på et tilbud som ser fristende ut. Som med livet forøvrig så er ikke nødvendigvis den enkleste løsningen den beste, og det vil derfor lønne seg å ta seg tid til å gjøre undersøkelser før man bestemmer seg for et kredittkort. Her på Kredittkortguide.no har vi laget oversiktlige sider og informative artikler som kan være til hjelp for deg når du skal finne deg et kredittkort. Finn deg et par kort som svarer til dine behov, og sammenlign dem deretter – det kan lønne seg!