Skal jeg velge forbrukslån eller kredittkort?

Ofte vil vi ha behov for en pengesum, og dette behovet kommer gjerne akutt etter at man har fått en uforutsett utgift på bordet. I andre tilfeller ønsker man rett og slett bare å unne seg noe ekstra – rett og slett fordi man fortjener det, eller man har snublet over et tilbud som er for godt til å være sant. Skal man velge et forbrukslån eller skal man gå for et kredittkort? I denne artikkelen får du noen retningslinjer som kan være greie å følge når du skal velge om det er et forbrukslån eller et kredittkort som dekker dine behov best.

Kort om kredittkort og forbrukslån

For at du skal kunne gjøre deg opp en formening om det er kredittkort eller forbrukslån som passer deg best, er det også nødvendig å vite hva som er forskjellen på disse.

Et kredittkort fungerer på mange måter som er ordinært bankkort og man kan bruke det til å betale for varer/tjenester i stedet for med kontanter. Hovedforskjellen mellom kredittkortet og det ordinære debetkortet som en knyttet til din bankkonto, er at kjøp gjort med kredittkortet blir betalt av banken, mens kjøp med debetkortet trekkes direkte fra din konto. En gang i måneden vil du få en faktura fra kredittkortutsteder som spesifiserer bruken din, hva den totale saldoen din er og hva minimumsbeløpet du må betale tilbake den måneden er. Det er med andre ord banken som betaler for varene dine i første omgang, før de deretter krever inn pengene av deg – derav kalles det å handle på kreditt. Med et kredittkort har du muligheten til å bruke penger inntil et forhåndsbestemt beløp – en såkalt kredittgrense.

Forbrukslånet på den andre siden er et lån man kan ta uten å stille sikkerhet, slik man f.eks. må gjøre når man skaffer seg et billån. Da må man gjerne stille sikkerhet i bilen for at man skal kunne få lån. At man ikke behøver å stille sikkerhet betyr også at banken løper en større risiko, noe som gjenspeiler seg i rentenivået som er langt høyere enn på f.eks. et boliglån. Med forbrukslånet får man utbetalt den summen med penger som man har søkt om og må følge en nedbetalingsplan som man har blitt enig med banken om.

For å forklare det hele nokså enkelt så kan vi si at forbrukslånet er et lån du får utbetalt når søknaden har gått gjennom og som du deretter må betale på hver måned i henhold til en nedbetalingsplan, mens kredittkortet er et kort som gir deg muligheten til å ha en reserve i bakhånd som du kan bruke av når du behøver det. Ofte er det dyrere (etableringsgebyr) å anskaffe seg et forbrukslån enn et kredittkort, så tidsperspektivet bør være lengre og investeringene større om man vurderer å skaffe seg et slikt lån, ettersom rentene på forbrukslånet gjerne er lavere enn på kredittkortet.

Først kartlegger du behovet ditt – deretter gjør du et valg!

Før man velger enten det ene eller det andre anbefales det på det sterkeste at man gjør en vurdering av det behovet man har. Ønsker man å ha en pengereserve i bakhånd i tilfelle det dukker opp et godt tilbud eller man får en uforutsett utgift? Har man planer om en større investering og har behov for penger umiddelbart for å få gjennomført det? Skal man betale en reise eller trenger man penger til selve ferien? Det er flere ting man må ta med i vurderingen, og vi skal forsøke å guide deg videre med ditt valg.

Når skal jeg velge forbrukslån?

Som vi nevnte tidligere så er forbrukslånet et lån man får utbetalt i sin helhet og som man deretter begynner å betale ned på i henhold til en avtalt nedbetalingsplan. Rentene er lavere på forbrukslånet enn på kredittkortet, men etableringen er gjerne dyrere. Man bør derfor holde seg til forbrukslån hvis man planlegger å gjøre større investeringer som f.eks. oppussing av hus, bilkjøp, kjøp av campingvogn og liknende. Investeringene bør i all hovedsak være større enn 25.000-30.000 tusen kroner og nedbetalingensperiden bør strekke seg over lengre tid.

Når skal jeg velge kredittkort?

Kredittkortet er på en måte en pengereserve man har i bakhånd, og som man ikke betaler noe på med mindre man bruker av. Man får altså ikke utbetalt noe, men har en reserve stående. Kredittkortet har som regel en rentefri periode på opptil 40-50 dager, noe som betyr at om man bruker kortet og betaler tilbake før den rentefrie perioden er over, så koster det ingenting. Man har da på en måte et rentefritt lån, med unntak av eventuelle gebyrer knyttet til kortet. Det kan også lønne seg å bruke kredittkort i forbindelse med kjøp av ferier og bruk av penger i løpet av ferien, pga. sikkerhet og muligheten til å få reise-og avbestillingsforsikringer inkludert. Kredittkortet kan med andre ord være bra å bruke til mindre innkjøp så lenge man betaler tilbake før den rentefrie perioden er over. Det anbefales ikke å bruke kredittkort hvis man planlegger nedbetaling over tid. Husk også på at du med et kredittkort alltid har penger tilgjengelig, noe som kan være et problem for de som ikke har selvdisiplin. Man kan fort ende med mer gjeld enn man hadde tenkt.

Oppsummering

Forhåpentligvis ble du litt klokere av denne gjennomgangen og kanskje i bedre stand til å gjøre et valg – basert på kunnskap, og ikke skjønn. Hvis vi skal oppsummere raskt så er det viktig å vite forskjellen på hva kredittkort og forbrukslån er. Deretter gjelder det å kartlegge behovet man har før man velger det ene eller det andre. Større investeringer som planlegges nedbetalt over lengre tid bør borge for et forbrukslån, mens mindre investeringer som planlegges tilbakebetalt raskt legger til rette for et kredittkort. Uansett hva du velger: husk på at pengene du låner må tilbakebetales. Vær ærlig med deg selv og din økonomi slik at du unngår å havne i et økonomisk uføre.