Slik finner du det beste forbrukslånet

Det kommer et tidspunkt i de fleste mennesker liv hvor de vil ha behov for en pengereserve – enten en stor eller liten. I slike tilfeller kan et forbrukslån være en smart løsning. Problemet for mange oppstår imidlertid når man skal velge hvilket lån man skal søke på. En ting er i alle fall sikkert – utvalget av forbrukslån er stort. I denne artikkelen kan du lese om hva som er viktig å ta hensyn til når du skal skaffe seg et forbrukslån.

Kjapt om forbrukslån

Et forbrukslån er, for å si det enkelt, et lån man kan ta opp uten å stille sikkerhet. Dette vil si at banken låner ut penger til deg uten å få noen sikkerhet i retur, slik tilfellet er med f.eks. boliglån hvor banken tar sikkerhet i selve boligen. At lånet gis uten sikkerhet innebærer også at risikoen for banken blir større, noe som igjen gjenspeiles på rentenivået. Et forbrukslån vil derfor være mye dyrere enn f.eks. et boliglån, men banken vil på den annen side ikke legge seg opp i hva du bruker pengene til – derav navnet forbrukslån.

Kartlegg ditt lånebehov

Det første man må ta hensyn til når man skal skaffe seg et forbrukslån er hvilket lånebehov man har, altså hvor mye penger man har bruk for. Hva skal du bruke pengene til? Er det en reise? Oppussing av et soverom? Trenger du kanskje ny TV eller har du fått en stor utgift på bilen din? Ha en plan med pengene du låner og ikke lån mer enn det du har behov for. Husk at alt du bruker må betales tilbake.

Nedbetalingstid

Et annet punkt man må legge til grunn er den forventede nedbetalingstiden på lånet man tar. Dette henger naturligvis sammen med størrelsen på lånet, men er allikevel viktig. Grunnen til at dette er viktig er nedbetalingstiden vil ha en innvirkning på den totale kostnaden lånet vil ha. Låner man 100.000 kroner kan nedbetalingstiden ha stor innvirkning. Planlegger man å betale ned over 5 år kan én bank være mest gunstig, mens en nedbetaling over 2 år kan føre til at en annen bank gjør det best. Vær ærlig med deg selv og realistisk i forhold til hva du kan klare å betale inn hver måned. Gjør du en feil på dette punktet kan det føre til at totalkostnaden blir høyere enn hva den behøver å bli.

Lånekostnader

Å finne det beste forbrukslånet vil for mange være synonymt med å finne det billigste forbrukslånet, og det kan nok de aller fleste være enig i. Hva er det man skal være på utkikk etter når det gjelder lånekostnader? I all hovedsak dreier det seg om to elementer: renter og gebyrer. Bankene som tilbyr forbrukslån er pliktig til å opplyse den representative effektive renten på et forbrukslån. Det vil si renten på et lån på 65.000 kroner som skal nedbetales over 5 år. Sjekker man denne får man en pekepinn på hva man kan forvente av kostnader ettersom totalsummen også må oppgis. Etableringsgebyrene kan også variere mye og det kan virke unødvendig å søke et forbrukslån som har en høy etableringskostnad hvis løpetiden på lånet er veldig kort.

Bankenes krav

Selv om forbrukslånene er lån som gis uten sikkerhet, gir ikke bankene lån til hvem som helst. Flere av bankene som tilbyr forbrukslån opererer med forskjellige typer krav overfor de som skal søke lån hos dem. Slike krav kan f.eks. være minimumsalder og minimumsinntekt. En tommelfingerregel å huske på er at jo strengere bankens krav er til lånetakeren jo gunstigere vil lånevilkårene bli. Er du 20 år vet du da at det slett ikke er noe poeng i å søke på forbrukslån hvor aldersgrensen er minimum fylte 25 år. Alderskravet kan forøvrig variere fra 18 til 25 år. Vi ber deg også å lese gjennom alle betingelsene i forbindelse med forbrukslånet – også det som står med liten skrift!

Noen utvalgte lån

Sannsynligheten er stor for at du kom hit for å få hjelp til å velge et forbrukslån, men som vist ovenfor så er det mange ting som spiller inn i så måte, og det er derfor vanskelig å anbefale noe spesifikt. Vi har imidlertid noen små favoritter som vi liker spesielt godt.

yA Banks forbrukslån er et meget godt forbrukslån som tilbyr en god effektiv rente helt ned i 9,58% – hvis forholdene ligger til rette for det. For å kunne søke på dette lånet må man være fylt 23 år og ha en minimumsinntekt på 200.000 kroner. Vi anbefaler at du tar en titt innom vår omtale av yA Banks forbrukslån.

Bank Norwegians forbrukslån er svært gunstig med sin effektive rente fra kun 9,59%, og her kan alle som er over 18 år søke om lån så lenge de har en registrert liknet inntekt og er norsk statsborger. Dette lånet vil altså være et godt alternativ til de som er blant de yngste som har behov for forbrukslån. Les om Bank Norwegians forbrukslån her.

Oppsummering

Som du kan se av denne artikkelen er det mange forskjellige faktorer som spiller inn i valget av forbrukslån, og det blir derfor i stor grad opp til hver enkelt å finne det lånet som passer best. Vi har imidlertid tatt oss den frihet å hevde at det er to elementer som er viktigere enn andre: den effektive renten og totalprisen på lånet. Har du disse to preferansene som mål kan det gi en god pekepinn på hva som er det beste forbrukslånet for nettopp deg!